~@~BiArPuN JaLaN Itu PaNJanG KiTa AkaN MeReNtASiNyA PeRLaHaN- LaHaN~@~

Saturday, August 21, 2010

~@~AKu NiE xLayAK Ke??~@~


pernah x org tanye korang tentang course yg korang stdy skrg nie???(jika masih bjr)
mesti dorang akn kata "nnti kuar dpt kje ape??"
ape reaksi korang ble dorang ckp cm2???
mesti bengang bercampur geram kn???

sepanjang setahun bergelar mahasiswa nie mmg kena tahan telinga la dgr orang dok ckp lagu 2...
xleh bla sungguh ayt mereka...dush2...
td ade sorang adik skolah lame aku chat ngn aku...
kteorang smbang2 la n then die tnye aku...
berikut adlh dialog antara kami yek...

adik skol : akak smbung bjr ag ke??
aku : aah
adik skol : ktne?
aku : usm
adik skol : kos ape?
aku : social sciences
adik skol : nnti kuar kje ape ek??huhu
aku : (dlm ati pns gak,slmt bln pose) byk cabang leh msuk..bidang ptadbiran..sume leh asalkan ade usaha..zmn skrg bkn kje cari kte tp kte yg kne cari kerja...(backing diri)
adik skol : ooooooo....bpe taun?ble abis??
aku : 3taun..2012...
adik skol : lamenye...lmbt ag nk abis..
aku : mmg la..degree kn 3 taun pling awl...
adik skol : akak dulu form6 kantoi x??huuhu
aku : kalu kantoi xmasuk U la adik oiiii...pikir2 la ckit...(agak bengang ngn ayt die)
adik skol : oooooooooo

lg stu lak dialog tepon antara aku ngn kawan form5 aku...

kwn form5 : hello,fafa ko ktne skrg?
aku : kt penang...
kwn form5 : wtpe kt sne?
aku : bjr kt sne..
kwn form5 : ktne?
aku : usm..
kwn form5 : pandai gak ko ek...xsangka aku...msuk U gak ko...
aku : xde la..besa2 je...(dlm ati nk je aku sound alik)

yg ni part sedara mara lak...time aku nk g U...

sedara : U mne ko dpt tu??UITM??UPM??
aku : USM pak cik...
sedara : ape??UITM??
aku : USM...universiti sains malaysia...(sambil menyebut satu persatu)
sedara : ooooooooo

aku nie xlayak ke bergelar mahasiswa USM???
nape sebok2 tnye kje ape dpt ble kuar nnti???
bkn ke tu sume REZEKI drp ALLAH MAHA ESA...
bkn ke tu sume GANJARAN drp ALLAH MAHA ADIL selepas aku berjuang di medan peperiksaan???
soal kje xpatut ditanye sbb aku rase org awam patut bg kata2 semangat pd mahasiswa xkire kos ape yg dorang amik..patut sokong dorg bknnye ckp "nnti kuar ade kje ke"
come on la people...!!!
bangun drp pemikiran yg cetek...
jgn sedap2 je nk down kn kami ngn kata2 yg xmerberangsangkn...

ni lagi stu lak dialog jiran aku...

jiran:tie tu(pnggilan d rumah) nnti silap2 ari bln bwk beg bsr sorong balik umah...

maksudnye die nk tgk aku GAGAL....
die nk tgk aku xlulus exam n balik kg keje kilang je...
come on la pakcik...tulun la jgn jaga tepi kain org..bek awk jaga tepi kain awk sndiri n ank2 awk 2...

pengajaran disini....
walaupun sebanyak mana cemuhan + kritikan yg diterima,kita kne teruskan perjuangan utk maju ke hadapan..yg pastinye, peduli ape saje org kata kt kte aslkn kte taw kte leh lakukannye...


p/s : alik raye nnti kne siap sedia ngn jawapan yg bernas kalu orang tnye psl "nnti kuar ade ke kje"....

6 comments:

~@~FaFa KiMuRa SaKuRa~@~ said...

yeah...dh leh komen...akhirnye...

Siti said...

Salam..

akhirnya leh gak nak komen blog ang neh..

Besela tu. Sabar je la. Ak pun same. Org slalu tny soklan tu. Aku pun kadang2 pening nak menjawab.

"Ooh, amik sains politik.." Nanti nak kije ape ek?

Haha...jawapan ak senang je. 1."Sains politik ni klu p0mpuan ni jadi isteri YB lar.."

2."Ooh..nanti ni.. sy bakal jd isteri MB Pahang yg baru.." Hakk3..[tibai je pape]

"ye tak?" Hehe..

slalu pastu diorang senyap tak tanye pape dah..

Tp ade gak yg tanya " Ada ke YB yg nak, kak ct? " keh3..

Ak ckap "eh, ada...mesti r. Pndai2 r sy ngorat nanti.."

Chill2..ok :)
Gudluck study.....

NurKasih Yusoff said...

hahahaha...jwpnya..layak...semua org layak jadi apa yg dia mahu...kalo tak layak why kita ada kat universitikan...huhu...aq biasa je...kadang dego lah ayat2 sinis diorg..tp diaorg cover..belajo lh rajin2...tp aq buat dek je..coz aq yg belajo aq yg tentu kan segla masa hdpn aq..bkn diorg..huhu..so be youself jgn takut...huhu

cHoCo lOvErS said...

ala...sblm aku msok cni pon kwn aku da ckp cm2 gk...bengkak gk ati ni..huhuhu...tp dia x taw yg pluang kta luas...cm ct ckp..kta ley jd isteri yb...hahahaha....even sedara aku pon len mcm dh kt aku bla aku ambik kos ni....tp aku wat d0n0 ja...

Cik Eyqa said...

laaa.. pe mslh nyer ngan dorg nie??? sains politik tu.. memg ble kt pikir cm xde keje yg sesuai.. tp sbnr nya byk jer.. org yg Ng**Ng** je ckp ade ke keje 2?? this advantage dear.. if kita keje bkn related ngan certificate kita.. sbgai cth.. org yg keje bhgian HR tp dye basic accounting.. 2 adv la 2.. sbb dye ada 2 ilmu.. hehehe.. tah btol tah tdk... hehhe.. kut suka ati je ckp....

Hye dear.. im eyqa.. new blogwalking..hehee =)

~@~FaFa KiMuRa SaKuRa~@~ said...

hai eyqa..!!!!

tengss sbb sudi bg pndapat n komen...
mmg btoi ape yg eyqa tulis tu...kite mmg xleh nk tutup mulut org..so, kena bsabar je la..huhuhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...