~@~BiArPuN JaLaN Itu PaNJanG KiTa AkaN MeReNtASiNyA PeRLaHaN- LaHaN~@~

Tuesday, January 11, 2011

~@~AkU niE kEnA TiPu Ke???~@~

salam blogger sekalian......

enrty kali nie nak luahkan perasaan yang tersangat la bengang dengan seorang insan yang bergelar manusia...!!!
sape manusia tu????
sabar2...biar aku cerita kasi abis cikit....

hal nie berkenaan dengan sebuah syarikat telekomunikasi yang agak popular jugak la...
al-kisah bermula apabila aku ingin terminate berokband sebab x ade duit nak bayar(sebenarnye sbb ptptn dapat ciput je)....

pagi sabtu ari 2, aku pergi la ke center syarikat tersebut untuk urusan terminate di ipoh...
masuk2 je dalam kedai tu terus kena serbu dengan penjual-penjual berokband berkenaan...
nak dijadikan cerita ade la seorang mamat nie(penjual berokband yek) tanye tujuan aku datang ke situ....
dan ini antara perbualan kami...

abg berokband : adik..!!!nak beli berokband ke??
aku : bukan...nak terminate berokband...
abg berokband : kenapa??
aku : sebab saya student dan xde duit nak bayar...
abg berokband : berokband adik pakej berapa punye??
aku : pakej rm68..
abg berokband : ade ic??boleh bg ic??
aku : boleh...
abg berokband : kejap yek adik...abg nak tengok sama ade boleh terminate ke x...duduk dulu yek..
(aku pon duduk la)
abg berokband : adik...berokband adik boleh terminate tapi dengan syarat adik kena pakai simcard yang baru...
aku : kenapa pula??
abg berokband : sebab kena pakai yang baru dulu baru boleh terminate yang lama...lagi pon nie pakej yg rm48 punye...
aku : ooo...macam tu pulak yek...(dlm hati mungkin aku ingat ni salah satu prosedur die..)
(abg tu pon bagi la borang register dan borang terminate)
abg berokband : ok, nanti kami akan terminate simcard yang lama yek...
aku : orait....

pastu,bila aku balik rumah je aku cerita kat family aku...dan tiba-tiba aku rasa macam ditipu je....!!!!sebab bile petang aku bukak berokband still boleh bukak lagi dan belum terminate...

bersambung lagi.....

ekoran xpuas hati, aku pon pergi la pulak ke center syarikat tu di penang...
kali nie aku terus ke kaunter dorang...
lepas amik nombor, aku pon dipanggil...

antara dialog kami.....

abg kaunter : ye boleh saya bantu??
aku : oooo banyak nak kena bantu nie dan saya ade masalah cikit....saya nak terminate berokband...
abg kaunter : kenapa??
aku : sebab saya student dan xde duit nak bayar...
abg kaunter : ok...bagi ic...
(aku pon bagi ic)
abg kaunter : cik ade dua akaun nie...
aku : tu la masalahnya....(dan aku pon cerita habis kat abg kaunter tu ciap tunjuk bukti2 lagi) maknenye saya nie kena tipu la??
abg kaunter : nampaknya macam tu la....jadi, cik nak tutup dua-dua sekali??
aku : ya...
abg kaunter : tapi kena payment dulu la...baru kami boleh tutup...
aku : orait....tapi yang simcard baru tu kena bayar jugak ke??
abg kaunter : yg tu masih dalam tempoh percubaan selama tujuh hari...oleh kerana baru tiga hari maka xakan kena bayaran la....
aku : betoi ke??(dlm hati alhamdulillah)
abg kaunter : ya...jadi adik boleh buat bayaran di mesin perbayaran yek...
aku : ok, terima kasih...
abg kaunter : sama-sama...lain kali hati-hati cikit yek...


moral of the story.....

lain kali berhati-hati cikit dengan penjual2 nie sebab dorang hanya ingin mengejar keuntungan dan tak kira siapa mangsa mereka asalkan barang laku dan dapat bonus...!!!!

sejujurnye walaupun aku ditipu tapi aku still maafkan abg berokband tu sebab aku rasa mungkin dia terdesak untuk cari pelanggan...ye la, bukan semua orang akan beli barang yang kita jual....ape-ape pon, xdapat la aku bukak utube n download lagu lepas nie....hmmmmm

p/s : hati-hati yek semua..!!!!



4 comments:

NurKasih Yusoff said...

hati - hati...lps ini boikot jurujual bordband tettt tuu yaaa...hehehehe

~@~FaFa KiMuRa SaKuRa~@~ said...

hohoho.....bkn pnjual je...dgn2 compony2 tu sekali aku boilot...bru pueh ati...

mohd andian said...

hehe..pengalaman2..=)

~@~FaFa KiMuRa SaKuRa~@~ said...

hohoho...tu la psl...pas ni kne lebih bhati2 la...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...